Rețetă tartă cu mere, cremă de vanilie și scorțișoară
Porții
8
Complexitate
1
Pregătire
Gătire
30m
Temperatură
Calorii
-
Ingrediente
Pentru blat: |
• Biscuiți digestivi – 400 gr. |
• Unt (la temperatura camerei) – 170 gr. |
• Scorțișoară – 2 lingurițe |
Pentru cremă: |
• Suc de mere – 300 ml |
• Amidon – 3 lingurițe |
• Gălbenușuri de ou – 4 buc. |
• Unt – 20 gr. |
• Zahăr – 160 gr. |
• Esență de vanilie – 2 lingurițe |
• Coaja rasă de la o lămâie |
Pentru jeleu: |
• Mere – 3 buc. |
• Suc de mere – 200 - 250 ml |
• Zeamă de lămâie – 3 linguri |
• Zahăr gelifiant – 2 linguri |
• Gellfix – 1 pachet |
Mod de preparare
• măcinați biscuiții fin, în mini-tocatorul Breville Hand Blender
• amestecați-i cu scorțișoară și apoi cu untul, până îi încorporați bine
• ungeți o tavă cu fund detașabil cu puțin unt și modelați biscuiții în tavă, astfel încât să-i dispuneți egal pe toată suprafața sa
• umeziți puțin mâinile cu apă și presați biscuiții pe toată suprafața
• găuriți cu o furculiță din loc în loc blatul
• încingeți cuptorul la 180 de grade și introduceți tava de tartă cu blatul de biscuiți înăuntru pentru cca 5 - 10 minute, până se rumenesc
• scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească
• între timp pregătiți crema: separați gălbenușurile de albușuri, iar gălbenușurile amestecați-le bine cu untul, zahărul și esența de vanilie într-o crăticioară
• dizolvați lingurițele de amidon în sucul de mere, amestecând bine
• puneți crăticioara cu gălbenușurile pe aragaz la foc mic și amestecați ușor cu ajutorul unui tel, în timp ce încorporați încet sucul de mere și amidonul
• adăugați coaja de lămâie și amestecați în continuare, de data aceasta la foc mediu
• amestecați ușor pe foc până când compoziția se va închega – dacă focul este prea puternic, atunci puteți alege ori să-l micșorați ori să amestecați intermitent, când pe foc când "la rece" (luați cratiță de pe foc când vedeți că da semne să se închege – este preferabil să faceți acest lucru, pentru că în momentul în care da semne să se închege, datorită căldurii acumulate de crăticioară, compoziția continuă să se gătească – luați toate măsurile necesare astfel încât să evitați să vi se taie crema)
• turnați crema peste aluatul din biscuiți și lăsați la răcit
• tăiați merele felii și stropiți-le cu zeamă de lămâie
• așezați-le în tavă, peste crema de vanilie
• adăugați pe foc sucul de mere
• când acesta începe să se încingă, adăugați zahărul gelifiant
• odată ce s-a dizolvat zahărul, adăugați și pliculețul de Gellfix
• amestecați bine pentru cca 30 - 40 secunde (evitați să faceți cocoloașe)
• turnați peste mere și introduceți tarta în frigider pentru cca 2 ore.
Savurați cu plăcere!
• amestecați-i cu scorțișoară și apoi cu untul, până îi încorporați bine
• ungeți o tavă cu fund detașabil cu puțin unt și modelați biscuiții în tavă, astfel încât să-i dispuneți egal pe toată suprafața sa
• umeziți puțin mâinile cu apă și presați biscuiții pe toată suprafața
• găuriți cu o furculiță din loc în loc blatul
• încingeți cuptorul la 180 de grade și introduceți tava de tartă cu blatul de biscuiți înăuntru pentru cca 5 - 10 minute, până se rumenesc
• scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească
• între timp pregătiți crema: separați gălbenușurile de albușuri, iar gălbenușurile amestecați-le bine cu untul, zahărul și esența de vanilie într-o crăticioară
• dizolvați lingurițele de amidon în sucul de mere, amestecând bine
• puneți crăticioara cu gălbenușurile pe aragaz la foc mic și amestecați ușor cu ajutorul unui tel, în timp ce încorporați încet sucul de mere și amidonul
• adăugați coaja de lămâie și amestecați în continuare, de data aceasta la foc mediu
• amestecați ușor pe foc până când compoziția se va închega – dacă focul este prea puternic, atunci puteți alege ori să-l micșorați ori să amestecați intermitent, când pe foc când "la rece" (luați cratiță de pe foc când vedeți că da semne să se închege – este preferabil să faceți acest lucru, pentru că în momentul în care da semne să se închege, datorită căldurii acumulate de crăticioară, compoziția continuă să se gătească – luați toate măsurile necesare astfel încât să evitați să vi se taie crema)
• turnați crema peste aluatul din biscuiți și lăsați la răcit
• tăiați merele felii și stropiți-le cu zeamă de lămâie
• așezați-le în tavă, peste crema de vanilie
• adăugați pe foc sucul de mere
• când acesta începe să se încingă, adăugați zahărul gelifiant
• odată ce s-a dizolvat zahărul, adăugați și pliculețul de Gellfix
• amestecați bine pentru cca 30 - 40 secunde (evitați să faceți cocoloașe)
• turnați peste mere și introduceți tarta în frigider pentru cca 2 ore.
Savurați cu plăcere!