Rețetă tort cu afine și vanilie by Teo's Kitchen
Porții
1
Complexitate
2
Pregătire
Gătire
35m
Temperatură
keep warm
Calorii
-
Ingrediente
Ingrediente blat: |
• 250g unt |
• 100g zahăr tos |
• 100g zahăr brun |
• o linguriță esență vanilie (sau miezul de la o păstaie de vanilie) |
• 2 linguriÈ›e coajă de lămâie |
• 4 ouă |
• 250g făina |
• 1 pliculeÈ› praf de copt |
Ingrediente cremă: |
• 2 plicuri budincă de vanilie |
• 750ml lapte |
• 4 linguri zahăr |
• 200g unt |
• 150g zahăr pudră vanilat |
Descriere
Tortul cu vanilie și afine este absolut perfect pentru vară, o combinație dulce-acrișoară foarte aromată și specială. Teo's Kitchen ne încântă cu această rețetă inspirată chiar de bunica sa, Buni Sia. Blatul este un blat umed, care nu are nevoie de însiropare, plin de afine dulci-acrișoare și aromat cu multa coajă de lămâie. Apoi o cremă de vanilie fină și rapidă, cu gust de înghețată clasica pentru a-ți aminti de gustul copilăriei, pregătită cu mixerul de mână HeatSoft de la Breville.
Mod de preparare
Ce trebuie să știi despre rețetă
Cum pregătești crema
- Ai nevoie de o tavă de 20-22cm diametru pentru un tort cu 2 etaje.
- Folosește un unt de foarte bună calitate, atât pentru blat cât și pentru cremă. Teo's Kitchen recomandă untul cu minim 80% grăsime.
- ReÈ›eta a fost făcută cu afine, dar poÈ›i folosi È™i zmeură, cireÈ™e, viÈ™ine (fară sâmburi) sau fructe din compot. Desigur, la fel de bine poÈ›i lăsa blatul simplu, fără fructe.Â
- Crema se pregătește foarte simplu: budinca de vanilie pe care o lași foarte bine la răcit, apoi o amesteci cu unt și zahăr pudră vanilat. Nimic mai simplu!
- Asamblezi tortul în tava în care l-ai copt, pur și simplu o tapetezi cu folie alimentară și așezi blaturile și crema. Astfel tortul vă avea straturi uniforme și frumoase.
- Încinge cuptorul la 180°C.
- Spumează untul folosind funcția HeatSoft™ a mixerului
- Adaugă zahărul tos, zahărul brun, vanilia, coaja de lămâie
- Continuă să amesteci până ce untul este o spumă fină, în care granulele de zahăr nu se mai simt
- Adaugă ouăle pe rand, amestecând bine pentru a fi încorporate în compoziție
- Adaugă apoi și făina cernuta împreună cu praful de copt, câte 2-3 linguri o dată, amestecând după fiecare
- Trebuie să obții o compozitie cremoasă, omogenă
- La final, adaugă afinele și încorporează-le cu ajutorul unei spatule, cu mișcări ușoare, pentru a nu rupe fructele
- Toarnă compoziția în tava unsă cu unt și tapetată cu făină
- Nivelează cu spatula
- Pune blatul la cuptor 30-35 minute sau până este frumos aurit și trece testul scobitorii
- Lasă blatul să se răcească în tavă 10 minute
- Mută-l apoi pe un grătar, pentru a se răci complet, apoi taie blatul rece în 2 felii egale.
Cum pregătești crema
- Folosește 2 plicuri de budincă, 750ml lapte și 4 linguri zahăr
- Lasă pe foc, amestecând continuu cu telul, până când obții o budincă foarte bine legată
- Mută budinca într-un bol, acoper-o cu folie alimentară astfel încât folia să atingă budinca În acest mod, budinca nu va face crustă
- Lasă să se răcească foarte bine.
- Spumează untul folosind funcția HeatSoft™ a mixerului
- Adaugă zahărul pudră și continuă să amesteci până obții o cremă pufoasă
- Adaugă budinca rece, lingură cu lingură
- Amestecă până obții o cremă omogenă
- Tapetează forma în care ai copt blatul cu folie alimentară
- Pune primul blatAdaugă ¾ din crema de vanilie, nivelează foarte bine
- Adaugă a doua felie de blat și presează pentru a te asigura că este bine lipit de cremă
- Pune deasupra restul de cremă și întinde în strat uniform cu ajutorul spatulei
- Decorează cu fructe proaspete
- Dă tortul la rece minim 2 ore înainte de servire
- Scoate-l apoi din tavă cu ajutorul foliei alimentare
- Cel mai simplu este dacă folosești o tavă cu pereții detașabili